Relatietherapie
25 november 2019 2020-06-07 19:09Relatietherapie
over
RELATIETHERAPIE
Werken aan je relatie
Als jullie in een negatieve spiraal zitten is het vaak lastig om daar op eigen kracht weer uit te komen. Relatietherapie is dan een effectieve én praktische manier zijn om elkaar weer te vinden. Tijdens relatietherapie werk je (onder begeleiding van een relatietherapeut) sámen aan jullie relatieproblemen, onderlinge communicatie en jullie verbinding met elkaar. Therapie geeft handvatten, instrumenten en leert jullie technieken om te werken aan uiteenlopende relatieproblemen, door de problemen inzichtelijk en concreet te maken.
Voor wie is relatietherapie bedoeld?
Relatietherapie is bedoeld voor alle stellen – getrouwd of ongetrouwd – die problemen en uitdagingen ervaren binnen hun relatie. Het hoeft niet altijd te gaan om terugkerende frustraties, onbegrip of ruzie. Therapie werkt vaak ook heel goed voor stellen die elkaar zijn verloren in de hectiek van het dagelijks bestaan, bij het ontbreken van passie en intimiteit (broer/zus relatie) of wanneer stellen geen verbinding meer met elkaar ervaren.
Hoe lang duurt relatietherapie?
Het verschilt per situatie hoe lang relatietherapie nodig is. Sommige stellen zijn op weg geholpen met een aantal gesprekken. Andere koppels hebben het nodig om wat langer aan de slag te gaan en intensief ondersteund te worden. Wij bieden een aantal verschillende varianten aan op onze relatietherapie. Je vindt onze mogelijkheden op de pagina diensten. We helpen je graag bij het maken van een keuze voor een aanpak die past bij jullie situatie.
Doel van relatietherapie
Het doel van relatietherapie is per situatie verschillend. Het doel is niet het creëren van dé perfecte relatie, want die bestaat niet. Het gaat er bij relatietherapie om jullie relatieproblemen en patronen inzichtelijk en concreet te maken, zodat eraan gewerkt kan worden. Wat kunnen en willen jullie elkaar geven? Zijn jullie allebei bereid aan jezelf en je relatie te werken? Het kan ook voorkomen dat het niet meer lukt om de relatie samen voort te zetten. Dan kan relatietherapie helpen om jullie breuk op een liefdevolle manier te laten verlopen.
Bij welke relatieproblemen helpt relatietherapie?
Er zijn veel verschillende problemen waarmee je naar een relatietherapeut kunt gaan. Het belangrijkste kenmerk van een relatieprobleem is dat er een issue is dat steeds erger wordt en dat jullie samen niet op kunnen lossen. We geven je een paar voorbeelden van problemen waarmee koppels bij ons terecht komen:
- Geen gevoelens meer voor de ander/elkaar
- Veel conflicten en ruzies
- Uit elkaar gegroeid door de hectiek van de dag
- Destructieve en moeizame communicatie
- Gebrek aan passie en intimiteit (broer/zus relatie)
- Wantrouwen door overspel, jaloezie
Wanneer heeft therapie geen zin?
Een belangrijke voorwaarde voor therapie is dat beide partners de intentie hebben om de relatie te laten slagen. Daarbij is het nodig dat zij beide bereid zijn hun eigen rol en patronen die een negatieve invloed hebben op de relatie, te onderzoeken. Wanneer een van beide hier niet toe bereid is dan heeft de therapie weinig kans van slagen, zo is onze ervaring.
Welke vormen zijn er?
Er zijn verschillende vormen van relatietherapie. Wij kiezen er als relatietherapeuten voor om per situatie te bekijken welke vorm het beste aansluit bij de wensen en behoeften van het koppel. Het komt ook geregeld voor dat we verschillende technieken in zetten om het meest effectieve resultaat te bereiken. We laten je graag zien met welke vormen en technieken van relatietherapie wij het meeste werken. Kijk hiervoor op de pagina Methodieken.
Wat doet een relatietherapeut?
Een goede relatietherapeut zal altijd zijn/haar uiterste best doen om onpartijdig te zijn tijdens de relatietherapie. Het bieden van een veilig en vertrouwd gevoel voor beide partners is essentieel voor een zorgvuldig verloop van de relatietherapie. Het komt geregeld voor dat een van de partners het lastig vindt om de eigen problemen te herkennen. Aan de relatietherapeut de (soms lastige) taak om dit inzicht voorzichtig maar effectief bij te brengen, zonder dat hij partij kiest voor een van beide. Het doel is tenslotte de partners weer dichter bij elkaar te brengen. Omgaan met weerstand is ook een belangrijke vaardigheid van een goede relatietherapeut. Daarnaast stelt een relatietherapeut verdiepende vragen, probeert hij/zij patronen in het gedrag van beide partners te herkennen en te doorbreken. Een relatietherapeut leert partners zo elkaar weer te ‘antwoorden’ in plaats van op elkaar te ‘reageren’.
Kosten van relatietherapie
De kosten zijn verschillend per relatietherapeut. Je vindt onze mogelijkheden en tarieven op de pagina Diensten
Vergoeding van relatietherapie
Onder bepaalde omstandigheden wordt soms (een deel van) je relatietherapie vergoedt. Bijvoorbeeld als je aanvullend verzekerd bent. Wil je weten of je een deel van deze investering in jezelf en je relatie vergoed krijgt? Kijk dan op de website van jouw zorgverzekeraar voor informatie over vergoedingen voor relatietherapie.